Mivel Rozi újabban túrófüggő lett, van lehetőségem kikísérletezni a tökéletes állagú túrógombóc receptjét. Nem állítom, hogy ez lenne az, de mindenesetre úgy gondolom, közel járok hozzá. A tojásfehérjéket akár fel is lehet verni kemény habbá, attól még légiesebbek lesznek a gombócok.
1/2 kg túró
10 dkg búzadara
2 tojás
pici só
2-3 dkg cukor
25 dkg zsemlemorzsa
A túrót alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sót, végül a búzadarát, jó alaposan simára keverjük.
Legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Megpirítjuk a zsemlemorzsát. Eddig ezt én is olajon pirítottam, de az utóbbi alkalmakkor már csak szárazon tettem teflon serpenyőbe, hozzátettem 2 kanál kristálycukrot, egészen karamelles, nagyon finom és ropogós lett.
Vizet forralunk, megsózzuk, a túróból golyókat formázunk és pár perc alatt megfőzzük. Ne tegyünk egyszerre sokat a vízbe!
Ha feljöttek a víz felszínére leszűrjük, megforgatjuk a prézliben és porcukros tejföllel tálaljuk.