Jön a nyár, ez nálam, annyi sok más mellett a citromos sütik korszaka is. Bármilyen formában, túróval, mascarponéval, vaníliás krémmel, bármivel, a legjobb frissitő, ha beköszönt a kánikula. Ne sajnáljuk belőle a citromot, hiszen ez adja meg a karakterét, csak bátran.
a tésztához:
25 dkg liszt
1 tojás
12 dkg cukor
25 dkg margarin
1/2 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
a krémhez:
50 dkg túró
3 citrom
20 dkg barna nádcukor
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
A tésztához a szobahőmérsékletű margarint a tojással, a cukorral és a vaníliával alaposan kikavarjuk, hozzátesszük a lisztet és a sütőport, gyorsan összegyúrjuk, majd egy órán át hűtőben pihentetjük.
Tortaformában két lapot sütünk belőle.
A krémhez a túrót a citromok levével és reszelt héjával összekavarjuk, hozzátesszük a cukrot és a mascarponét, végül a felvert tejszínt is óvatosan belesimítjuk.
Egymásra rétegezzük a tésztát és a krémet, a tetejét citrom- vagy limekarikákkal, reszelt citromhéjjal, mentalevelekkel díszítjük és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.