már
22

Hamburger

Címkék: gomba hús paradicsom sajt hamburger szendvics | Szerző: prozi | 12:07 am

Hamburgert készíteni jó. Végre úgy néz ki, ahogy akarom, tudom, miből készül a hús, nincs telenyomva irdatlan mennyiségű mustárral, meg van sülve a bacon, és még sorolhatnám.... Hamburgert készíteni jó. Már ahogy sül a husi a grillen, vagy a serpenyőben, az illata betölti a környéket, szeletelem a hagymát, a paradicsomot, pirítom a gombát már folyik a nyálam és alig várom, hogy beleharapjak.
De hogy is kezdjünk neki? A legelső és egyik legfontosabb a megfelelő zsemle kiválasztása. Nekem az igazi hamburger az a klasszikus buci, na, ez az, amit mostanában nem nagyon lehet beszerezni, hacsak a szupermarketek száraz, morzsálódós szörnyűségeit nem nevezzük annak (nem!), úgyhogy középhosszú távon muszáj lesz elsajátítanom a bucisütés fortélyait. Akkor inkább válasszuk az előre csomagolt, szezámmagos hamburgerzsömlét, a két négy betűsben például egész elfogadható minőségűt lehet kapni, csak jól pirítsuk meg a grillen, mielőtt megkenjük a szósszal.
A fanatikusok szerint a hús eredetileg marhahúsból és hogy ne száradjon ki, marhavesefaggyúból készül, én nem vagyok ebben ennyire vaskalapos, a faggyú nyugodtan elhagyható, sőt, sertéshússal is tökéletes minőségű pogácsát lehet sütni. Ami ennél fontosabb, hogy mi kerül ahhoz a húshoz. Azaz inkább mi nem kerül. Konkrétan semmi, csak só és bors. Sem tojás és főleg nem áztatott kenyér, a jó alaposan, akár kétszer ledarált húshoz nem kell semmi, ami összefogja. Ideális esetben grillen készül, de teflonserpenyőben is nagyon szépen megsüthető, nem fog szétesni.

Az ízesítéshez gyakorlatilag bármit felhasználhatunk, amit szeretünk. Cheddar sajt vagy camembert, gomba, uborka, lila vagy vöröshagyma, káposzta, paradicsom, saláta, csak a fantáziánk szabhat határt.
Szószként mehet bele ketchup, majonéz, mustár, Worchester-szósz, vagy bármi, de készíthetünk saját mártást is. Én ehhez összekeverek 2 kanál ketchupot egy kanál majonézzel és egy kanál bitangerős dijoni mustárral, picit megborsozom, ha nagyon erősre sikeredik, lehet lágyítani egy pici tejföllel. Löttyinthetünk rá egy pici fehérborecetet is, amitől még pikánsabb lesz a dolog.

Ezt rákenem a pirított, meleg zsemlére, mehet rá egy salátalevél, aztán a hús, majd minden más, amit szemem-szám megkíván, ráteszem a tetejét és két pofára megeszem.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr92760914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása