Újabb tésztás próbálkozás ismételten olyan dolgokból, amiket épp a hűtőben és a kamrában találtam. De azt kell mondanom, a végeredmény meglepően finomra sikeredett, a zöldbab és a karfiol nagyon jól összemelegedett a sajtos besamellel, remekül kiegészítik egymást.
1/2 kg száraztészta
1 fej karfiol
20 dkg zöldbab
30 dkg sonka
15 dkg vaj
3 ek liszt
3 dl főzőtejszín
2-3 dl tej
40 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
só
bors
1. A tésztát és a rózsáira szedett karfiolt külön-külön puhára főzzük sós vízben, a zöldbabot roppanósra pároljuk.
2. A sajtszószhoz a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, világosbarnára pirítjuk, felöntjük a tejszínnel, és csomómentesre kavarjuk. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük az elkavart tojást, majd legvégül a reszelt sajtokat is. Az egészet pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük, sózzuk, borsozzuk.
3. A sonkát felcsíkozzuk, pici olajon megpirítjuk, elkeverjük a tésztával. Hozzátesszük a sajtszósz bő felét is, alaposan átforgatjuk.
4. Egy jénaiba lerakjuk előbb a tésztát, erre a zöldségeket, majd a maradék szószt is, sütőben 15- 20 perc alatt átrottyantjuk, míg a teteje meg nem pirul.