Ha van valami, amivel le lehet venni a lábamról, akkor ez az... Igazi klasszikus nálunk, minden karácsony és húsvét elmaradhatatlan kelléke, anyu igazi specialitásainak egyike. Az uram szerint egy hülyeség, csak akkor ér valamit, ha sajtkrémmel van megtöltve, de ő nem tudja mit beszél. Az idők kezdetén nagyanyám még kukoricacsutkára vagy feldarabolt seprűnyélre tekerte, ma anyám már úrinő, van sütőformája, de ennek hiánya se legyen akadálya az elkészítésének.
30 dkg liszt
20 dkg vaj
2 dl tejföl
só
6 tojásfehérje
2tojássárgája
25 dkg cukor
A lisztet összemorzsoljuk a 20 dkg vajjal, a tejföllel, pici sóval, gyorsan összedolgozzuk, mielőtt nagyon meglágyulna a tészta. 2 órán át hideg helyen pihentetjük. A lehűlt tésztát kb. ½ cm vékonyra nyújtjuk és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Feltekerjük a habrolóformára, megkenjük tojássárgájával, forró légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. A formán hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk őket. Gőz fölött a tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, habzsákba tesszük, megtöltjük vele a rolókat, tetejüket porcukorral megszórjuk.
Kb. 20 darab lesz belőle