Mostanában sok sütit sütök. Valahogy összejönnek az alkalmak: hol egy szülinap, hol egy szilveszteri buli, hol egy „bibitorta”, mindig akad egy-két jó kifogás, hogy miért is kell nekem most azonnal sütnöm valamit. azt hiszem, eljött az ideje, hogy csokorba szedjem, és némiképp átláthatóvá tegyem ezeket a recepteket, mert a mostani állapot szerint fél órákat keresgélek a gépemen, mire megtalálom, amit akarok. Úgyhogy elsőként jöjjön a nagy kedvenc:
Hozzávalók:
a tésztához:
2 tojás
2 bögre liszt
1 bögre víz
5 ek keserű kakaópor
1 bögre barna nádcukor
1 doboz natúr joghurt
1 ek szódabikarbóna
20 dkg margarin
1 tábla 60-70 %-os, jó minőségű étcsokoládé
picit reszelt citromhéj
a mázhoz:
½ kis doboz natúr joghurt
15 dkg durvára darabolt mogyoró
15 dkg porcukor
5 ek keserű kakaópor
15 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
A vizet fölforraljuk a margarinnal és a kakaóval, kicsit hagyjuk hűlni.
Addig a lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, hozzákeverjük a cukrot, és a langyos krémhez adjuk, csomómentesre keverjük.
Hozzátesszük a joghurtot, a tojást, a citromhéjat és az apróra tört csokoládédarabokat. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A mázhoz a joghurtot, porcukrot, kakaót, margarint és vaníliát összemelegítjük. Mikor már szép krémes, hozzáadjuk a mogyorót is, majd a meleg tészta tetejére kenjük és hagyjuk megszáradni.
Öntsük nyakon vaníliafagyival, felvert tejszínhabbal, főzzünk hozzá egy kávét, üljünk le vele egy könyv mellé. Persze a kívánt nyugalom elérése érdekében nem árt, ha valamilyen fondorlattal eltávolítjuk otthonról az egy évest az apukájával együtt.