Én nem vallok ortodox elveket, ami a gulyáslevest illeti, tehát simán elkészítem sertéshúsból alkalommadtán és azt is nagyon szeretem, de most volt fél kiló marhahúsom, és valahogy egyértelműnek tűnt, hogy ebből mostan kérem gulyásleves lesz. Kicsit tovább tart a dolog, de ismét bebizonyosodott, hogy ez a hús az igazi párja ennek a levesnek.
½ kiló marhahús
10 dkg füstölt, húsos szalonna
1 fej hagyma
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej karalábé
1 kisebb zeller
7-8 közepes krumpli
só
bors
pirospaprika
2 babérlevél
1 kiskanál pirosarany
1 dl paradicsomlé
pici olaj
1 tojás
2 csapott kanál liszt
1 kanál olaj
2 csapott kanál liszt
A hagymát a szalonnán megfonnyasztjuk. Rádobjuk a kis kockákra vágott húst, kérgesre pirítjuk. Rátesszük a paprikát, a sót, a borsot, a piros aranyat, a paradicsomlevet, felengedjük hideg vízzel, csak annyival, hogy ellepje, beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük a húst, az elfőtt vizet folyamatosan pótolva. Ez alatt megtisztítjuk és felkarikázzuk-kockázzuk a zöldségeket. Ha már majdnem puha a hús beletesszük a zöldségeket és a hosszában negyedekbe vágott krumplit és felöntjük a végleges mennyiségű vízzel. Amikor elkészültek a zöldségek a lisztből és a tojásból csipetkét gyúrunk, és a levesbe szaggatjuk. Ha ez is megfőtt pici paprikás rántással besűrítjük.