már
11

A sütőtök krémlevest, mint mindent, ezer féle képen lehet készíteni, a magam részéről én ezt az édes, krémes, lágy ízű, nagyon egyszerű, letisztult módját kedvelem. Ez a leves nálunk az ősz csalhatatlan jele, amint hidegre, esősre fordul az idő, biztosan előkerül egy szép, nagy sütőtök, ami a fazékban végzi.

A sütőtök a tökfélék családjába tartozó „kobakos” növény, telis tele élelmi rostokkal, vitaminokkal. Hódító útjára az újvilágból indult, és lett egész Európában kedvelt és gyakran fogyasztott eledel. Hazánkban is évszázadok óta jelen van, igénytelen természete és magas tápértéke miatt igen kedvelt volt a szegényebb rétegek között is.
A népgyógyászat is szívesen használja, kiválóan alkalmazható a máj, a vese elégtelensége esetén, használható hashajtóként, a szervezet komplex tisztítására, szív- és érrendszeri zavarokra, megfázásra, légúti betegségekre, köhögésre, nagyszerű immunerősítő. Nagyon sok béta-karotint tartalmaz, ami az A-vitamin előállításához szükséges, továbbá magas a C, E vitamin tartalma és nagyszerű vas, magnézium és kálium forrás.
Mivel könnyen emészthető, a gyermekorvosok előszeretettel ajánlják a hozzátáplálás elkezdéséhez. 
 
 Édes sütőtök krémleves
Egy szép, nagy sütőtököt meghámozunk, kiszedjük e magokat, felkockázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi feltesszük főni. Ha sok időnk van, meg is lehet sütni, akkor még édesebb lesz a leves. Hozzáteszünk három darab kockára vágott krumplit, egy kb. 10 centis, karikákra vágott póréhagymát és az egészet puhára főzzük. Ha készen van, botmixerrel pürésítjük, hozzákeverünk 2 dl tejszín és pirított tökmaggal tálaljuk.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr362732126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása