már
1

Lasagne, nekünk

Címkék: olasz gomba hús paradicsom tészta | Szerző: prozi | 9:58 pm

 

A lasagne Olaszországból, pontosabban Emilia Romagna tartományából származik, innen indult el, hogy meghódítsa az egész világot. Bár felröppentek olyan elképzelések, miszerint a lasagne receptje megtalálható egy 1300-as években megjelent angol szakácskönyvben, a Forme of Cury-ben, mint cserépedényben elkészített rakott tészta, de ezt az olaszok olyan vehemenciával cáfolják, hogy a föld másik végén is hallani lehet. Szerintük a cserépedény és a receptben leírt elkészítési mód éppen az Itáliai eredetet bizonyítja, hiszen az autentikus lasagne így készül: cserépedényben rétegezve, egész éjszakára a sütőbe téve készült el az illatos, szaftos, húsos finomság. (lasanum-cserépedény, al forno – csőben sült). A másik fontos érv Maria Bargogno neve, aki középkori iratok tanulsága szerint az 1300-as évek elején Genovában hivatásos lasagnesütőként dolgozott. És ha még hozzátesszük azt is, hogy az angol recept egyáltalán nem tartalmaz paradicsomot, így nem kétséges az olasz eredet.
A lasagne nagyon jó terepet ad a kísérletezésre, hiszen készíthető hússal vagy nélküle, paradicsommal, ricottával, spenóttal, sonkával, sütőtökkel, tengeri herkentyűkkel, a lehetőségek végtelenek, csak a fantáziánk szabhat határt.
Az én lasagném paradicsomos, húsos alapú, ízét és összetevőit a nászutunkon, Cannes egyik mellékutcájában talált pici házhoz szállítós étterem tésztája ihlette, amit az egész napos mászkálás után farkaséhesen kértünk (és nagyon kedvesen kaptunk) a már félig zárva lévő hely szakácsától. Örök hála érte!
 
1 doboz lasagne tészta
1 kg darált marha vagy sertéshús
1 doboz hámozott paradicsom / 4 friss paradicsom, a héjától megfosztva
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy doboz/ üveg  gomba – ízlés szerint
1 tk cukor
oregánó
bazsalikom
petrezselyem
1 dl paradicsomszósz
bors
1 l tej
10 dkg  vaj
pici szerecsendió
3 ek liszt
parmezán sajt
olaj 
A vöröshagymát pici olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a darált sertéshúst, jól lepirítjuk. Hozzátesszük a gombát, majd az összekockázott paradicsomot, felrottyantjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a cukrot, sót, borsot, a felaprított fűszernövényeket (szárított zöldfűszerekkel is isteni), majd fedő alatt készre főzzük.
A vajon megpirítjuk a lisztet, felengedjük annyi tejjel, hogy mártás sűrűségű szószt kapjunk (besamel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés szerecsendiót.
Az edényben elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: alulra egy sor nyers tészta, erre egy réteg hús, majd egy réteg szósz, így tovább, amíg el nem fogynak. Az utolsó réteg besamel lesz, amihez hozzákeverjük az ízlés szerinti parmezánt. 180 fokon addig sütjük, míg a teteje gyönyörű aranybarna lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr12702658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása